Hemşire Yardımcılığı Dalı

01.10.2019 5055

Hemşire Yardımcılığı Nedir?

Bireyleri, hastalıklardan korunma yolları konusunda bilgilendiren, beden veya ruh sağlığının bozulması halinde hekim tarafından verilen tedaviyi uygulayan, hasta bakımını planlayan, uygulayan, denetleyen ve izleyen kişidir.

Hemşire Yardımcılığı programında; toplumun her kesimindeki kişilerin bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan sağlığının bozulması halinde, tıbbın gerektirdiği bilgi ve becerilerle hasta bakım hizmetlerinin uygulanması, takip edilmesi, değerlendirilmesi ile sağlık eğitimi konularında eğitim verilmektedir. Öğrencilerine 9. sınıftan başlamak üzere ortak derslerle birlikte Hemşirelik dersleri teorik ve uygulamalı olarak verilir.

Görev ve Sorumlulukları

·         Hasta güvenliğinin sağlanmasına yardım eder.

·         Hastanın deri bütünlüğünü gözlemleyerek hemşireye bilgi verir.

·         Hastanın günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesine yardım eder.

·         Hareket kısıtlılığı olan hastalarda uygun görülen pozisyonu verir.

·         Hastanın başka bir kliniğe ya da birime transferini sağlar.

·         Hasta için planlanan egzersiz programının hastaya uygulanmasına yardım eder.

·         Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlar.

Eğitim Süresi ve İçeriği

Sağlık Meslek Liselerinin Hemşire Yardımcılığı Bölümünde 4 yıl süre ile eğitim verilmektedir. Mesleki Eğitimde; Genel Kültür Dersleri yanında Meslek Dersleri ve bunların Uygulamalı Dersleri (hastanelerde) verilmektedir.

12. Sınıfta staj eğitimi başlamaktadır.

Mesleki ve Akademik Olanaklar

·

·         Üniversitelerin Hemşirelik programında eğitim süresi 4 yıldır. Sağlık meslek liselerinden mezun olan ve hemşirelik bölümü okumak isteyen öğrenciler  diğer öğrencilere göre lisede aldıkları eğitimden dolayı daha avantajlıdırlar.

Ayrıca 2 yıllık ön lisans bölümlerinden mezun olanlar dikey geçiş sınavındaki başarılara göre hemşirelik bölümüne tamamlayabilirler. 2 yıllık ön lisansı başarıyla bitirenler 4 yıllık lisansa geçmek için öngörülen koşulları yerine getirdikleri takdirde lisans programının 3. ve 4. yıllarından itibaren üniversite eğitimlerine devam ederek yüksek eğitimlerini tamamlayabilirler

Hemşirelik Bölümüne DGS İle tamamlanabilecek 2 Yıllık Bölümlerden Bazıları:

·         Ağız ve Diş Sağlığı

·         Anestezi